navbar.frm 20190426 /navigation.nav
Groot onderhoud . . . Ronde elke zondag 11:00 145.475 MHz . . . Wekelijkse ether ontmoetingen donderdag avond 20:30 uur 145.450 Mhz . . .
W
Toon plaatjes? ) -->

Op 1 januari 2017 bestaat RadioAA 70 jaar. Dit meldt ELECTRON van 2 februari 1947 daarover in een artikel door PA0AD.

De zender is ouder dan de VERON: men zond voor het eerst uit op 16 mei 1929, vanaf de Derde Nederlandsche Radio-Salon te Scheveningen, met roepletters PA0AA. Het was daarmee het eerste Nederlandse amateur-zendstation met een particuliere zendmachtiging. (website PI4AA)

Op 1 januari 1947 kwam voor het eerst de zender van de V.E.R.O.N.
in de lucht op een frequentie van 3695 kHz, waarbij onze algem.vice-voorzitter, de heer L. J. v. d. Toolen, PA0NP, het station om 0.10 uur met de volgende woorden opende:

Quote: Waarde Vrienden, Dit is dan voor de eerste maal dat het Hoofdbestuur van de V.E.R.O.N. zich via haar verenigingszender PA0PAA tot u wendt.
Men heeft wel eens gezegd: dat Hoofdbestuur heeft steeds zoveel te wensen en inderdaad, wanneer men ons verlanglijstje in zijn geheel zou zien, zou er misschien nog wel worden gemompeld bijv.
zoiets als: hoe durven ze! Bovenaan staat echter: wij wensen u allen langs deze weg een uiterst voorspoedig 1947. Dat dit jaar u de bevrediging mag schenken die u ervan verwacht.
Einde quote.

Dan gaat het verder met het dankzeggen aan diegenen die dit mogelijk hebben gemaakt. In het bijzonder de heer Emmerik van de Radiocontroledienst en de algemeen secretaris OM Flip Huis, PA0AD.
De eerste zender was nog tijdelijk, ontworpen en gebouwd door PA0AD en stond opgesteld ten zijnen huize, een huis vrij gelegen aan de Loosdrechtse plassen met aan twee kanten water.

Vervolgens: Quote: De uitzendingen van PA0AA zullen vanzelfsprekend meestal een speciaal karakter dragen. Officiƫle berichten omtrent onze hobby en de vereniging zult u kunnen beluisteren, verdere mededelingen omtrent binnen- en buitenlandse wedstrijden enz. enz ...
Voorts zal PA0AA zo nu en dan ook QSO's maken en het zijne er toe bijdragen om onder meer de sportiviteit onder de Hams, die zowel voor als in de oorlog spreekwoordelijk was geworden, te onderhouden dan wel te bevorderen. Er zal dus beslist geen omroep worden gespeeld. ....
Reeds thans kan worden gemeld dat PA0AA zijn medewerking zal verlenen aan de zgn. RAO-cursussen (Recreatie en Ontwikkeling van het Nederlandse leger).
Einde quote.

Toen werd een eerste algemene oproep gemaakt. De hele 80 meter band was vol met stations die PA0AA aanriepen. Maar het allereerste contact werd gemaakt met PA0ZA, de afdelingszender van Eindhoven.

De roepletters zijn in de jaren 80 om administratieve redenen veranderd naar PI4AA.
Hoe het verder met PA0AA, tegenwoordig dus PI4AA, is vergaan zult u ongetwijfeld van de verenigings-zender, en/of haar website zelf, vernemen.

(PA0PHB 20161228 )

Referenties, meer informatie:
Redactie: pa0phb @ veron.nl   Tue Mar 2 18:32:45 2021
©    Linux powered